پخش زنده
امروز: -
یک شرکت دانش بنیان برای نخستین بار، با قرار دادن ژن مقاوم به ریزش در خطوط (لاینهای) ارتقا باعث برداشت این محصول با دستگاه برداشت (کمباین) و به صورت مکانیزه شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه تولید کنجد زراعی و مکانیزه معتقد است، در کشورهای خشک نظیر ایران باید به کشت گیاهان کم آب بر مثل کنجد که میزان آب مورد نیاز آن یک پنجم گیاه برنج است توجه ویژه شود در حالی که در حال حاضر میزان تولید این قبیل گیاهان بسیار محدود است.
محمدرضا سیاهپوش، با اشاره به توانمندی این شرکت در زمینه تولید گسترده روغن کنجد گفت: کنجد ملکه گیاهان روغنی است و به لحاظ کیفیت مطلوب روغن در دنیا مطرح است. روغن این دانه بدون هیچ گونه فیلتراسیونی مصرف میگردد و مصارف متعددی نیز دارد؛ از جمله استفاده در صنایع آجیل و قنادی. این گیاه ارزشمند به واسطه عدم وجود ژنها در ریزش دانه، امکان کشت گسترده نداشت و کشاورز مجبور بود به صورت سبز، محصول را برداشت کند، زیرا در غیر این. صورت، کپسول باز میشد و دانه پس از خشک شدن شروع به ریزش کامل میکرد.
وی با تاکید بر ارزشمندی گیاه کنجد از لحاظ امنیت غذایی و تولید روغن، گفت: برای نخستین بار، در یک تلاش هشت ساله، ژن مقاومت به ریزش درخطوطی (لاینهایی) ارتقا قرار داده شد؛ در نتیجه اکنون با توجه به خطوط (لاینهای) ایجاد شده گیاه قادر است با دستگاه برداشت (کمباین) و به صورت مکانیزه برداشت شود.
آقای سیاهپوش گفت: در این مراحل، کنجد یک گیاه زراعی مکانیزه شد و به همین واسطه آمادگی کشت در هزاران هکتار را پیدا کرد؛ این در حالی است که در قبل از آن کشاورز نهایت یک هکتار زمین را گیاه کنجد میکاشت. اوج بلوغ یک محقق رسیدن به فناوری است.
مدیرعامل این شرکت زیست بنیان در خصوص چالشهای پیش رو گفت: عدم وجود مزرعه یکی از چالشهای اساسی ما شده است، زیرا کنجد، گیاه خود رشدی نیست و نگهداری آن بسیار مهم است. امیدوار هستیم مسئولان برای این مساله نیز فکری کنند، زیرا در غیر این صورت فناوری دچار مشکل خواهد شد.
وی افزود: خوشبختانه امروزه در کشور، با توجه به اقدامات صورت گرفته و مناسب بودن شرایط محیطی، عملکرد تولید گیاه کنجد حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ کیلوگرم در هکتار است و در تابستان سال گذشته نیز به بالاترین میزان تولید این دانه روغنی که چیزی حدود، هزار و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار بود، دست یافتیم. این در حالی است که متوسط تولید کنجد در دنیا چیزی حدود ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار است.